Джаз певицата Кремена Митева по време на свое участие. Снимка:

...
 Джаз певицата Кремена Митева по време на свое участие. Снимка:
Коментари Харесай

Джаз певицата Кремена Митева за Фрог: Революция и музика. Новаторско преживяване с усещане за нежност и сп...



.

 

Джаз певицата Кремена Митева по време на свое присъединяване. Снимка: Личен списък

 

За ФрогНюз джаз певицата Кремена Митева споделя, че музиката е повсеместен език и има силата да сплотява хората,  да ги прави по-щастливи и по-добри. Тя споделя, че се въодушевява от живота – от събитията и срещите с хората. Според нея няма нищо по-вдъхновяващо от това да се обменя: опит, хрумвания, гледни точки, способи на музициране с други създатели. Кремена споделя, че я въодушевяват надарените хора и метода, по който показват концепциите си. Споделя, че това, което прави музиката специфична е, че всеки я открива по своя личен метод. И да не забравяме, че „ светът е дребен и с помощта на музиката можем да се докоснем до разнообразни култури, хора и мироглед. “

 

Разкажете ни за Вашата акустична група „ Café da Manhã “, в която съществени са джаз вокалите и китарата.

 

Групата започва през 2016г., когато аз и Янко Аргиров (китаристът на групата) се запознахме на един джем сешън и той предложи да създадем група дружно. В началото експериментирахме с разнообразни жанрове - поп музика, джаз стандарти, както и някои бразилски песни. Но лека бавно се насочихме към концепцията репертоарът да бъде напълно въодушевен от бразилската музика и просвета. През годините сме взели участие в колаборация с разнообразни музиканти - както български, по този начин и задгранични актьори. И всеки от тях със своята уникалност е допринасял за по-различното и цветно звучене на групата.

.

 

Китаристът на група „ Café da Manhã “ Янко Аргиров. Снимка: Дон Флойд

 

Разкажете ни за стила Боса Нова и по какъв начин се запалихте по него?

 

Боса Нова е жанр, който произлиза от обичайна бразилска самба. Революционен за времето си, той се разграничава от самбата с това, че ритъмът е по-опростен, задоволително еластичен и обезпечава пространство за по-сложна и съвременна естетика, каквато през 60-те години на 20. век се употребява главно в американския джаз. Този темп отваря доста благоприятни условия в музиката и се трансформира в лавинообразна музикална вълна и направление в джаза. Голяма част от боса нова песните влизат в Jazz Real Books и се трансформират в стандарти и мостри за високо музикално изкуство.

 

Песните, които най-вече изпълнявате, са основани на обичайната бразилска музика и ритми, американски джаз и португалски текстове в присъщ за боса новата жанр. Освен тях има и български песни, които звучат доста друго. Как подбрахте репертоара си?

 

 



 

Видео: Дон Флойд

 

Репертоарът  на Café da Manhã е въодушевен от тази музика, изпълняваме доста стандарти като да вземем за пример Garota de Ipanema, Desafinado, Chega de Saudade написани от Антонио Карлос Жобим (един от основоположниците на боса нова музиката), само че също и някои по-съвременни песни на актьори като Джаван и Ванеа Да Мата.

 

Ритъмът на боса нова е повсеместен. Позволихме си да опитвам с него и направихме някои български известни песни в боса нова аранжименти, които получиха доста прелестно звучене и се одобряват добре от публиката на нашите концерти.

 

Във Вашите осъществявания се преплитат: романтика, лятна ефирност и грациозност. Как успявате да постигнете този баланс?

 

Тук заслугата е напълно на музиката. Боса новата има доста интимно и сантиментално звучене. Текстовете са извънредно поетични, в това време ритъмът е доста танцувален, а мелодиите елементарно запаметяващи се. Съчетаването на тези съставни елементи вършат музиката доста красива. Не инцидентно тя продължава да вълнува хората и до през днешния ден, трансформирала се е в въплъщение на лятна хладина, надхвърлила е времето си и придвижва слушателите на друго място.

.

 

Певицата Кремена Митева. Снимка: Дон Флойд

Какво Ви въодушевява като създател?

 

Вдъхновявам се от нещата, които ми се случват в ежедневния живот. От събитията и взаимоотношенията с хората, от средата, която ме заобикаля, от колаборацията с други актьори. Няма нищо по-вдъхновяващо от това да обменяш опит, хрумвания, гледни точки, метод на музициране с други музиканти.

 

Харесва ми да се допирам до творчеството на разнообразни създатели освен в областта на музиката, само че и в литературата, театъра, образните изкуства и дизайна. Креативността има доста посоки и когато е подплатена с гений се случват невероятни неща. Вдъхновяват ме надарените хора и метода, по който показват концепциите си.

 

Защо е значимо хората да послушат хубава музика, която да им помогне да се провиснал, да помечтаят, да се отделят от земното?

 

Ние хората сме прочувствени същества и музиката ни оказва помощ да се свържем със своята прочувствена същина, точно за това тя има доста мощно въздействие в живота ни. Има разнообразни стилове музика, само че това, което я прави толкоз специфична, е че съумява да доближи до всеки човек и всеки я открива по своя личен метод. Музиката е повсеместен език и има силата да сплотява хората,  да ги прави по-щастливи и по-добри.

 

.

 

Кремена Митева. Снимка: Ружин

 

Веднъж на наш концерт в столичен клуб беше пристигнал един много възрастен господин, може би към 70-годишен. На външен тип изглеждаше много непретенциозно. След концерта пристигна при мен и ме поздрави. Каза, че е от Канада и е по работа в България, само че е огромен обожател на боса нова музиката. Показа ми едно от обичаните си боса нова радиа. Сподели, че е доста впечатлен да чуе обичаната си музика тъкмо тук в България.

 

 



 

Друг образец за това по какъв начин музиката може да сплотява хората, без значение в коя точка на света живеят, е когато неотдавна Роберто Менескал, един от основателите на боса нова жанра, хареса мое видео в обществените мрежи. Видеото не беше нищо изключително, на него просто пея и си пригласям с пианото. Когато го качих в Интернет не съм и предполагала, че то може да доближи до човек, чиято музика е част от международната музикална история, само че светът е дребен и с помощта на музиката можем да се докоснем до разнообразни култури, хора и мироглед.

 

.

 

Интервю на Ирина Тодорова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР